HUND MASSAGE

Även hundar tycker ju att det är skönt att få massage och det är en mycket bra avslappnings övning. Tänke skriva lite om vilket massage pogram jag ger Kex o.sv.

Innan man sätter sig att ge massage på sin hund ska man

1. Tänka ut en plats som du och hunden får vara ifred, helst en plats som är bekväm också.
2. Innan du börjar släpp ut hunden så att den får kissa, gör även det efteråt då massage får igång magen och tarmar.
3. Tänk åp att massera vid rätt tillfälle då både du och hunden är lugna.
4. Se till att du har gott om tid då det tar 20 minuter mer eller mindre.
5. Medans du masserar prata lugnt och uppmuntrande med din hund.
6. Om du stöter på en tova, ta inte den då medans du masserar! Massage ska vara skönt att få. Tovutredning får bli senare.

Effekterna på hunden:

-
stela muskler blir mjuka
- förebygger skador
- bra uppvärmning
- ökar välbefinnandet
- skapar kontakt
- avstressande

Första gångerna du ska ge massage till din hund så måste du ha tålamod då hunden inte är van vid det. Första gångerna behöver man inte köra hela programet utan vänja hunden successivt. Det här är något man måste träna på, hunden måste kunna lära sig slappna av. När den kan det kan man ta nästa del av programet.
Massage kan man gärna ge hunden 1-2 gånger i veckan, gärna en dag efter den har ansträngt sig. En hund som är skadad och praktiskt taget inte rör på sig alls kan man ge massage oftare.

Okej dåså.

Börja med att låta händerna glida längs med hundens sidorna på hundens ryggrad, aldrig massera på ryggraden, från nacken och ner till svansroten. Massera amed lugna och mjuka rörelser med ett lätt tryck i ungefär 3 minuter.

Sen följer du ryggraden och masserar ryggmusklerna i små cirkelrörelser med fingertopparna med ett lätt tryck. i 3-4 minuter. Efter det knådar du hundens lösa skinn med tummen och resten av handen, inte så hårt, i 2 minuter.

Sen kommer vi till benen. Vi kan börja med bakbenen. För att värma upp stryker du lätt med handen längst med hundens päls över hela benet i två minuter ungefär. Sen börjar du med små cirkelsrörelser, som du gjorde när du masserade ryggmusklerna tidigare, längs med höft och lår. Gör det i ca. 4 minuter. Knåda sedan hela låret med tumme och resten av fingrarna för att insidan av låret också ska bli masserat.

Gör sedan likadant på andra bakbenet och på båda frambenen.

När du gjort det avsluta massagen med att stryka händerna längst med pälsen i och berömma hunden. Glöm inte att släppa ut den efteråt!

Hoppas ni har nytta av det här. Väldigt mysigt tycker jag. Det här programmet kommer från strömsholm där det används på hundarna.
Har ni frågor så kan ni alltid kommentera ;)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0