To get more

... you need to expect more!

Bilden är tagen av www.pshundar.blogspot.com. Tack så mycket för de fina bilderna!!
Idag är det en betydligt bättre dag än igår. Började dagen med att gå ut och leka med Kex innan skolan. Det gick så där men skam den som ger sig! Det här ska jag få igenom! Kampa ska bli roligt, 'fejka bättre' är något som står högt upp på våran lista just nu.
Jag slutade supertidigt idag redan 11.30! Tänk om man kunde få ha det så lyxigt varje dag! ;)
På eftermiddagsprommisen så fick dragleksakerna följa med ut igen. Som sagt skam den som ger sig detta ska jag få att fungera!! Haha. Gick sådär även då. Hon tog tag i leksaken drog en liten pyttestund precis när jag skulle byta till den andra leksaken så va det inte intressant längre. Nähe, där stod jag som ett fån med en leksak i varsinn hand. Men jag såg till att jag fick ett liiiitet drag i en leksak innan jag gav mig ;)
Ikväll var det kursstart, roligt, roligt tycker jag! Dock kom det bara en kursdeltagare då det hade blivit ett litet info fel men det var roligt det med! Under tiden som vi tränade med henne (förlåt är inte den bästa på namn) och hennes dobermanntik så fick Kex sitta vid sidan i koppel och kolla på. Och gissa vad som hände då? Jo, hon la sig plats med hakan i backen utan att jag ens sagt något. Hur awesome är inte det! :D Sen så fick hon ligga så när hon inte var med och visade hur man ska göra ;) Och det verkar ju som om det har lossnat lite på den punkten, tjohoo! Jag och Kex skulle visa lite lek ikväll och så åkte dragleksakerna fram. Vad hände då? Jo, nu ni kommer ni inte tro era ögon. Hon hoppade efter leksaken tog tag och drog. Och hon drog bra för att vara Kex. Sen när jag blev passiv i den ena leksaken så bytte hon till andra och drog lika bra i den. Det var knappt jag trodde mina ögon. Inte kan det väl gå så snabbt att få upp motivieringen på leksakerna? Nää. Eller?
På vägen av plan körde vi även apporteringsövningen där jag går ifrån Kex slöpper apporten och fortsätter framåt. Och idag hade hon ju till och med fart! Det var så att hon till och med missade apporten men sen kom hon på sig själv vände snabbt grep och sprang! Ännu något som jag inte trodde skulle hända på länge!! Oj, oj, oj, nu är jag taggad till tusen igen må ni tro! Körde även lite hopp-stå här inne med klicker. Kan säga att även det går framåt. Tjohoo, vilken dag!! Fler sånna vill vi ha! Hahaha ;)

Blö

Idag har det varit en för äcklig dag!! Ush, å, hå! Första långdagen i skolan. Min koncentration sög på de flesta lektionerna, sista lektionen var matte vilket inte var så smart då jag var hur supertrött som helst och då jag hatar matte över allt annat, jag inte fattar nånting så satt jag där inne och försökte räkna medan jag försökte döja tårarna som föll på grund av frustrationen jag kände. Och det är inte kul att gråta inför massa människor, riktigt pinsamt faktiskt. Det värsta av allt var att det vi räknade på var ur 8ans bok.
Gick hem när skolan slutade utan att säga ett ord till nån. Jag kom hem och var inte hungrig men tvingade i mig något att äta i alla fall bara för att få äta liksom, haha, sen så var jag supertrött men kunde inte vila så då skulle jag göra glosorna som ligger på glosboken, då kan ni ju gissa vad som hände? Jo, just glosboken fungerade såklart inte just då. Så då kunde jag inte göra glosorna heller... Nu börjar Jenny bli stressad av någon anledning. Just då kom lilla jag på att jag missat att anmäla till Högbo utställningen. Skitkul! Tillslut lyckas jag nästan somna och då ringer telefonen, nice!!
Ikväll åkte jag och mamma ut till bruks jag tränade lite med Leif och det gick skit, skit, skit! Det måste varit det sämsta i världshistorien. Sen så funderar jag mer och mer på talangtruppen och blir mer och mer osäker på om jag ska skicka in. Är jag redo för det? Det känns inte som det... Filmen som ligger uppe på youtube är i alla fall inte rättvis mot Kex. Enligt Leif ser det inte ut sådär egentligen. Men ja som sagt. Jag vet inte hur jag ska göra längre, har nog egentligen aldrig vetat...
Nu måste jag försöka tvätta alla mina smutsiga kläder i våran trasiga tvättmaskin och se om jag får torka golvet hela natten eller om rören håller. Hoppas att dom håller annars får jag gå i pyjamas till skolan imorgon.....

Frustrerad

... är något jag hatar. Varje mattelektion är att så gå rätt ner i dya, sjunka riktigt djupt och sen kan du ju försöka att ta dig upp igen. Det är inte så lätt och när du väl kommer upp så stinker du både skit och är helt utslagen av ansträngning. Jag tycker matte är jobbigt. Varje mattelektion sitter jag där och verkligen försöker förstå men det är som om det sitter nåt ivägen och det bara går inte. Så fort jag slår upp matteboken och tittar på talen får jag en gråtklump i halsen vilken jag försöker svälja tillsammans med frustrationen om att jag inte fattar. Det gör mig verkligen frustrerad!! När jag hör alla andra prata om vilka tal dom är på och när dom säger 'Oj, det här var ju superlätt' är det inte precis så att det blir lättare. Jag har lust att bara skrika åt alla att hålla käften och sen springa där ifrån och aldrig mer behöva kolla i en mattebok igen. Jag är rätt så bortskämd egentligen då jag har rätt så lätt för de andra ämnena, jag har lätt för att lära men när det kommer till matte då är det något som låser sig. Frustrationen jag känner över att det är så gör mig fullständigt galen.. :(
Nej, nu ska jag ta mig något gott att äta och sen ska jag sova...

Träningsdagbok

Ja, men jag bestämmde mig för att skriva lite träningsdagbok här på bloggen i alla fall. Så det kör vi på! ;)
Idag åkte jag och mamma ut och tränade på bruks. Roligt! Jag och Kex började med en lekövning där jag ville få henne att byta mellan två olika kampleksaker. Med det här ville jag alltså lära henne att 'fejka' bättre. Jag tycker att det faktiskt fungerade rätt så bra. Hon var på på en G men sen så höll väl jag på liiite för länge så i slutet så blev det lite lamt. Så det måste jag tänka på tills nästa gång att sluta i tid. Men det är ju så himlans svårt när det är så kul!
Nästa övning vi gjorde var med träapporten. Jag lockade och la lite godis framför henne och sen höll jag fram apporten och kommenderade. Meningen med övningen va att hon skulle ha tankarna på vad jag gjort tidigare och inte riktigt komma ihåg tuggandet. Det fungerade faktiskt. En gång så började hon tugga då sa jag 'tokigt' tog den ifrån henne och sprang fram och tog godisen. Fick uppreda det nån gång men sen så satt det en gång så då klickade jag och avslutade den övningen.
Jag fortsatte med apporteringstemat och gick över på övningen med snabbt ut till föremålet och snabbt in till mig igen. Jag gjorde så att jag kastade iväg ena bollen när hon sprang iväg och tog den ropade jag 'jjA' och när hon sedan vände klickade jag och slängde iväg den andra bollen. Om vi bara får köra den övningen nån gång till och får in flytet lite bättre så tror jag det kan bli riktigt bra det här. ;)
Avslutade apporteringstemat med att kampa med apportbocken, klickade när hon höll i som bäst och slängde iväg en boll. Måste få henne att förstå att apportbocken inte är någon leksak. Kanske kommer ta ett tag. Har ju blivit så fel nu när jag tränat med den som jag gjort...
Vi rundade av med att träna lite stadga i ställandet och kombinerade det med 'varsågod'. Att träna stadga äör verkligen något vi behöver träna vidare på. På väg av plan så tränade vi lite starter i fotgåendet. Det gick bra hon hoppade några gånger då hoppade jag snabbt som bara den ur position sa 'tokigt' tog fram leksaken jag hade i fickan och visade vad jag hade 'vunnit'. Efter några gånger så fungerade det faktiskt och det kändes som om hon började anstränga sig lite mer för att göra rätt. Sen avslutade jag det och bara gick för att se om hon själv tog upp kontakten vilket hon gjorde hela tiden. Härliga lilla hund! Det var bara att ta fram leksaken igen ;) Älskar när hon bjuder upp till att jobba och inte jag säger att nu ska vi träna. Det är precis så som jag vill ha det! ;)
Tycker hennes attityd genom hela passet var fin, fokuset tappade hon emellanåt och en sak som jag märkte var att hon blev trött i huvudet snabbare än vad hon brukar när vi tränade så här aktivit genom hela passet. Jag tränade inte någe länge men det är ändå något att tänka på.
Självklart så var kameran färdigladdad och redo ut på äventyr men den glömdes hemma innanför dörren...

SHU Lydnadsläger

Ett långt inlägg var önskat ifrån flera olika håll. Så nu kan ni ju försöka läsa er igenom det här! ;)

Vilken lärorik helg det har varit! Super roligt och det var verkligen superbra(!!) instruktörer - Lotta Linusson (lagledare för lydndaslandslaget och talangtruppen) Fanny Gott (vet tyvärr inte så mycket om henne mer än att hon deltagit på ett par SM) och Sofia Edlind (Hon är med i lydnadslandslaget), sen hade även Eva Marie Wergård en föreläsning om tävlingspsykologi. Så sjukt dukiga personer det där! Var verkligen hur coolt som helst att få träna och få tips ifrån sånna duktiga personer!!
Lördagen började med att vi blev indelade i två olika grupper. Den ena gruppen fick börja träna med Fanny och den andra med Lotta. Jag och Kex hamnade i den gruppen som fick börja med Fanny. På lördagen körde vi väldigt mycket belöningssnack, metoder och lite inlärningsmetoder med Fanny. Jag älskar hur hon tänker med sina hundar. Vi började med en lekövning som gick ut på att försöka få hunden att snabbt byta mellan två olika leksaker. Det gick väl sådär. Så fort jag tar fram bollen så vill ju inte Kex kampa med den andra leksaken. 'Bollen är ju mycket bättre varför ska jag leka med den andra då för?', sa hon. Så den första övningen gick väl nja, vad ska man säga.. dåligt! Haha, har fått i uppdrag att lära Kex att 'fejka' bättre. Kampen är ju så bra att ha till massa olika saker inom lydnaden. Sen körde vi shaping (man använder klicker och belöner olika beteenden hunden bjuder på). Det var hur roligt som helst! Kex bjöd på ner med hakan i backen grejset, ni skulle ha sett hennes svans. Den gick konstant när vi höll på med det här. Roligt, shaping är något jag ska börja använda mig av mycket mer! Vi prövade också på omvänt lockande. Tänk så bra det är att kunna till massa olika saker. Helt ärligt så har jag inte tränat så mycket på det tidigare eller ens använt det i vår träning. Men nu ni ska det bli ändring på det! Stadga var också något vi körde.
Andra passet på lördagen var med Lotta. Vi fick välja ut två moment var som vi ville öva på. Jag valde fjärren som har blivit sämst igen, vad hände? Sen valde jag fria följet för att jag har lite problem där, haha. Fjärren sög ju verkligen så det blir att träna stadga där. Stadga, stadga, stadga! Teknik, teknik, teknik! Det är bara att träna på! Fria följet tyckte hon såg fint ut. Om man tittade på Kex. Som sagt är det ju jag som har en massa fuffens för mig. Jag pratar tydligen en del under det momentet. INTE bra! Det ska jag sluta med på en gång! Det är just det som man inte alls tänkter på när man tränar själv. Som dom sa, Kex ska tycka att tystnaden är spännande, här ska jag träna jag! Haha. Men annars så tyckte hon att det såg fint ut!
Apporteringen är ju något som vi har problem med. Snappade upp flera tips bl.a. ifrån träningen med Lotta i lördags. Jag går ifrån Kex, som på inkallning, lägger apporten kanske 5m framför henne och jag fortsätter yttligare fem. Sen så kommenderar jag 'apport' hon springer och tar den och in till mig sen tjof iväg med en leksak bakom mig. Inte så lätt att förklara men i alla fall. Provade det och det fungerade. Får vi se om det bara var nybörjar tur eller om det kanske håller i sig. Men nu har jag i alla fall sätt att det fungerar och tänker inte ge upp den är idén!!
Här han ni ett supercharmigt ekipage. En liten Pomeranian hane som tävlar i klass 3! Roligt! :)
På lördagskvällen var det föreläsning med Eva Marie Wergård. En super bra föreläsning om tävlingspsykologi hur vi människor kan förbreda oss, tänka inför en tävling osv. Mycket bra! En sak som hon sa som jag tycker lät bra är att man ska tänka på att din hund är din mentala spegelbild. Låter rimligt tycker jag! En föreläsning som ni andra också borde ta och gå på!
Idag så hade Sofia också kommit . Då blev vi indelade i nya grupper efter vilken klass vi tävlade i. Jag hanmnade alltså i klass 3 gruppen. Vi fick två timmar med alla tre instruktörerna och även idag började min grupp hos Fanny. Idag var vi mer inriktade på själva momenten. Jag valde apporteringen och fjärren. Det som har blivit lite fel med apporten är att Kex ser det som en leksak. Därför slänger hon upp huvudet och tuggar och rullar med den. Hennes gripande är ju inte heller det bästa, men det visste jag ju. Alltså måste jag försöka få henne att se apporteringen precis som alla andra moment. En uppgift till en belöning. Jag ska fortsätta kampa med den. När jag känner att hon liksom lägger tyngden bakåt och verkligen kämpar för att hålla i, då 'klick' och så far bollen iväg. För att sen få till det här 'snabbt ut, snabbt in' beteendet så ska jag kasta iväg först en tennis boll framåt. När hon tar den så 'klick' och så far en boll iväg åt andra hållet osv. Fjärren så sa även Fanny stadga, stadga, stadga och även omvänt lockande. Tror det här kan fungera faktiskt och bli riktigt bra tillslut!
En till sak som jag snappade upp hos Fanny som jag kan skriva om var hur man kan få till snabbt ställande i inkallningen. Att istället som Kex gör nu, tar i och stannar med baken, så kan man få dom att bromsa med framdelen. Kanske inte sliter lika mycket på höfterna heller? Hur som helst så ska jag lära henne det. För ett snabbare ställande i inkallningen är något som behvös! Jag kommer börja med att klicka in det när hon typ 'hoppar' med frambenen så 'klick' ge godis eller leksak. Jag har en exakt målbild av hur jag vill att det ska se ut. Ååh, det kommer bli så bra!! :D
Sen var det bara att traska iväg till Lotta. Jag ville att hon skulle kolla på sättande under gång. Vilket gick bra. Hon tyckte det såg 10 mässigt ut! Inte 10 ++ men i alla fall. Vi har ju inte tränat på det så länge heller. Jag är nöjd! Sen så pratade vi om stegförflyttningarna. Har ju haft lite problem med hur jag ska sätta fötterna. Men nu har det löst sig och jag måste börja tänka låångsammare, precis som med fjärren. Sen så hann vi med en inkallning med ställande och läggande också. Ställandet var lite segt. Hon liksom studsar fram innan hon ställer sig och det är det som jag vill ha bort nu med det nya kommandot som jag ska lära in. Läggandet var ok men det behöver tränas lite mer snabbhet där med tycker jag. Sen satte hon sig lite snett. Kanske något jag måste börja kolla mer på. Även det är sånt som jag inte tänker på. Jag ser det liksom inte.
Sen var det våran tur att få träna för Sofia. Spännande!! Då valde jag att köra all in på fria följet. Vi körde ett helt lk3 fria följ program. Det var kul! Hon tyckte att det såg fint ut! Kex höll positionen i både språng, långsam och vanlig march. Så otroligt roligt att få höra det. Det är ju precis det som vi har jobbat på en hel del under den senaste tiden! Det enda som 'förstör' i fria följet är i starterna. Kex blir så glad och tycker det är så himla kul så det nästan blir lite för mycket. Då tar hon ett sånt där litet hopp innan hon kommit igång. Vi provade köra med lite omvänt lockande där, vilket fungerade efter bara nåt enstaka försök. Tänk vilket flyt vi har! Såå härligt! Sen kom jag även på att det lugnade Kex lite om jag startade långsammare, jag måste tänka lugnt annars går det lite överstyr.
Det var även en annan tjej på lägret som sa till mig att hon tyckte att det var så roligt att se på Kex. Hon menade att det var det eftersom hon såg sån glädje och sen även när vi inte tränade så var Kex alltid med och ville träna, bjöd in själv och så. Det värmer alltid väldigt mycket att höra sådant! Blir alltid så himlans glad!! :)
Vi tränar på fria följet för Sofia
Tidigare under dagen så pratade jag faktiskt lite med Lotta och Sofia om talangtruppen och när vi kört fria följet så tyckte Sofia att jag ska ta och söka in! Så nu får vi se om vi kanske gör det. Kan ju vara roligt att prova liksom. Sen är det inte säkert att vi kommer med eller inte. Men äsh. Hälften vågat, hälften vunnet! Det är bara att försöka.

Här han ni Therese och Eclips. En av de tre jag delade rum med. Super trevlig tjej och hund precis som dom andra tre!
Det här lägret har fått mig att tänka en hel del på hur jag måste börja lägga upp min träning och att jag måste bli mer nogrann med att utvärdera den osv. Innan jag gick på lägret så visste jag ju redan då att det är en hel del inom olika moment som måste klaffa med varann. Men nu efter det här har jag insett att det är ju en hel jätta mycket! Haha. Jag måste även börja tänka på vilken nivå det är jag vill hamna på senare. Lägret har även fått mig att börja tänka om lite. Att börja tänka utanför 'boxen'. Sen tänker jag börja skriva träningsdagbok också. Frågan är bara om jag ska göra det på bloggen eller inte. Vad tycker ni? Jag kommer ju fortfarande skriva om träning och så men om det blir mer som en träningsdagbok kommer jag skriva om mer detaljer utvärdera mera osv. Är väl inte sådär jätte roligt att läsa om kan jag tänka mig. Eller vad säger ni?
Nej, vet ni vad att nu måste jag ta tag i mitt kaosartade rum. Tänker inte sova i det som det ser ut nu. Haha. Doggsen behöver en prommis också. Sen så ska jag försöka sova så snabbt som möjligt för att inte behöva tänka så mycket på vårat äckel schema i i skolan och att det faktiskt drar igång på riktigt imorgon. Bläää... Jag vill inte till skolan. Ush, och fy så hemskt det känns. Jag kan i alla fall säga att det här året kommer jag att bli en hejare på att planera. Det är vad som kommer krävas för att det här ska fungera.... Ha det bäst nu!! ;)

Mot Vilsta!

Hallojsan!
Kom hem för någon timme sen ifrån Herrfallet där jag varit på klassresa. Nu ska jag äta lite till innan springer ut med dom två doggsen som är hemma, packa om, leta reda på min försvunna klicker (min klicker rymmer hela tiden, suck...) och se om jag kanske kan hinna städa rummet också. Tror ni jag hinner allt på ungefär 3 timmar? Det tror inte jag. I alla fall inte den där städa rummet biten, hehe ;)
Ha det bäst, nu kommer ni få en massa nya kort att kolla på när jag kommer hem, kameran ska nämligen med!
Ni kan ju föreställa er en helt underbar bild ifrån Danmark här. Har fortfarande inte orkat ladda upp dom. Haha ;)

Klassresa

Tänkte bara säga hejdåååå till er. Just nu sitter jag här och ska egentligen packa men när man gör nåt tråkigt så kommer jag liksom alltid på andra saker att göra som är mycket roligare ;) Är borta tills en bit in på fredag och sen på fredagkväll åker jag iväg mot Vilsta och lydnadslägret! Vilken vecka kommer bli så sjukt kul!!!
Sen kl. 16.00 har jag varit på klubben till 20.00. Håller fortfarande på att ta igen tiden från när jag var borta ;) Haha, nä, först så spelade jag in en film tillsammans med Lena, Leif och Monika vilket tog ett tag. Sen så var det ungdomsgrupp. Tycker Kex höll ihop sig rätt så bra under filmandet i alla fall. Kanske inte det bästa men jag är nog rätt så nöjd i alla fall. Fria följet kändes faktiskt riktigt bra men apporteringen söööög. Den var så usel som den bara kan bli!! Gaah, ibland så funkar det och ibland så går ingenting? Vad är det här!? Det är trä apporten jag pratar om nu. Hon liksom... ehh.. ja.. TUGGAR! Vi har ett tuggproblem här tror jag.
Mums, säger Kex. Trä smakar ju smaskens klart man måste tugga lite!!
Hennes lilla matte är väl mindre förtjust i trätugg. ;) Någon av er som har nått litet tips till mig om sånt där? Snälla??

Nej, nu ska jag packa klart dags att sätta fart. Oooh, det rimmar ju! Haha...
Tänk om det kunde fungera så här bra varje gång...

Dags att ta sig i kragen?

Nej, vet ni va, nu får det vara nog med depp i den här bloggen. Inläggen blir ju inte alls kul att läsa då, juh! Hur som haver så är jag precis hemkomen ifrån bruks. Har haft ett litet möte där med Erika och Stefan och planerat inför lydnadskursen vi ska ha. Roooooligt! Sen så tränade jag lite med Kex också såklart! Körde med en apportbock som dom hade på tävlingarna idag. Gick bättre än jag förväntade mig. Förut har hon liksom stannat och snusat lite på den innan hon tagit den men idag så sprang hon fram tog den, näästan i farten, och så tillbaka igen. Kanske går det framåt? :D
Jag är så himla trött just nu. Funderar på om jag ska hoppa i säng redan nu. Men först måste jag göra lite saker. Kex har en supertova på benen som måste bort och hon behöver lite pedikyr också. Haha, ja, det är bara att sätta fart!
Bild ifrån sommarlovet... :(

Första dagen i skolan - check!

Första dagen i skolan är härmed avklarad. Suck. Det känns inte bra det här. Hjärtat blöder och ögonen rinner för att vi tas ifrån våran frihet. Att vårat schema är så dåligt som det bara kan bli gör det inte precis bättre. Hur ska jag nu hinna med allting!? Alla prov, läxor, Kex, ridningen... Det här året kommer bli tufft. Och det värsta är att det inte ens har börjat än men redan nu vill jag bara lägga mig ner på golvet, gråta och skrika för allt jag är värd. Men på nåt sätt ska jag få det att fungera. Punkt slut! Jag fick i alla fall världsbästa platsen i klassrummet och en superbra skåpplats. Något bra i alla fall...
Ikväll blir det möte på klubben med Erika Ivarsson som jag ska vara medhjälpare till på tävlingslydnadskursen. Ska allt ta och passa på att träna lite med Kex då också :) Tur att jag har min lilla Kex. Världens allra bästaste vän. Det bästa energipillret ;)
Haha, det är du som får mig att må bra! Älskade lilla vän

Utställning i E-tuna!

Halloj! Gissa vad jag har gjort idag då! Jo, jag har varit på Ekängen och tränat lydnad och så fick jag äran att ställa Lisas ena sötnos Toya. Det var riktigt kul! Hon fick excellent och placerade sig fyra i juniorklassen. Duktiga lilla Toysan! :)
Sen så var mamma supersnäll och körde igenon klass tre med mig och Kex. Tycker det gick bra med tanke på alla folk och hundar runt omkring! Kan meddela att fjärren fungerade idag med! Kanske ska man lägga upp en film snart och visa er?
Nej, nu ska jag sova. Imorgon är det skola och Felicia har ju lovat att hon ska berätta en godnatt saga för mig ;)
Jag är nervös för det. Vaknade inatt och hade värsta skolångesten... Jag är mest rädd för schemat. Nej, dags att hoppa i säng som sagt. Godnatt :(

Klubben

Var på klubben idag från 9 till 15. Måste ju ta igen all tid jag förlorade medan jag var i Danmark ;) Det var hur skönt som helst att få komma ut och bara vara där, träffa alla, träna och gå promenad! Jag och Kex hade inte tränat på tre veckor och idag så körde vi igen. ag tycker det gick bra. Kan meddela att jag körde fjärren helt som den ska med 10 meters avstånd och hela köret. Det funka! Yeeeeeeeeeess!! Kanske börjar all träning vi lagt ner på det löna sig!? :D
Idag tävlade en som är med i Lydnadslandslagets talangtrupp ute och tävlade på klubben. Dom är helt fantastiskt duktiga! Malou & Qit heter ekipaget jag pratar om. Det är när man ser sånna ekipage man undrar vad man har att göra ute på plan egentligen? Haha...
Dom var hur som helst väldigt duktiga och det var väldigt roligt att se! Längtar efter att få tävla jag själv. Kanske är det inte så långt bort längre? Kanske ska jag satsa på sista tävlingen på klubben i oktober bara för att komma ut och tävla lite? Hmm... Vi får se vi får se.

Tillbaka!

Hej alla där ute!
Nu är jag äntligen hemme efter två veckor i ett tråkigt Regnark Danmark. Så skönt det var att få komma hem! Längtade hem så fort jag satt foten i bilen när vi skulle åka hemifrån. Men nu är jag äntligen hemme hos min lilla vovve och kan prata med mina kompisar igen. Har inte haft tillgång till något internet där borta. Därför har uppdateringen sugit. Gjorde några tidsinställda inlägg innan vi for iväg. Men nu är jag tillbaka så nu ska jag skaka om bloggen lite och se och det trillar ner några inlägg.
Kex har haft det super när vi var borta. Kändes faktiskt bra att lämna henne här hos Philip. Stefan, hans pappa är utbildad hundinstruktör och har haft hund själv. Dom tyckte det hade varit väldigt roligt att få passa Kex. Och Kex hade skött sig super där borta! Hon har fått massa långpromenader och lekt och gosat. Härlig semester för min lilla vovve! När jag hämtade Kex igår kväll så va hon först lite tjurig för att jag lämnat henne men efter nån minut blev hon sitt gladaste jag igen och lämnade inte min famn på hela 40 minuter! Hon som knappt vill gosa i 10 min annars. Min älskade, älskade lilla Kex ♥
Zenta har också haft det super hos Ulf och Agneta, hennes uppfödare, i Forshaga! Hon har fått leka med deras Picarder och haft skoj. Men hon har längtat hem hon! Idag när mamma och pappa åkte och hämtade henne visst hon inte riktigt vart hon skulle ta vägen, så lycklig var hon! Sen gnällde hon i en kvart, haha. Tokhund. Nån så mattekär hund vet jag inte om vi nånsin haft tidigare. A, Kex är väldigt mycket enmanshund. Hon är så pass så när mamma och jag är ute och går med hundarna, brevid varandra, och så ger jag mamma Kex koppel. Så fort Kex märker att det inte är jag som håller i kopplet så vägrar hon att gå. Hahah, tokhund! Gör era hundar också så?
På måndag hämtar vi Ida som har varit i Dalarna tillsammans med sitt barnbarn. Saknar våran lilla myspryl! ♥
Bilder från Danmark kommer snart!

Gröna Lund

För någon vecka sen åkte jag upp till min käraste storasyster Erike och vi gick på grönan, badade och solade och jag sov över hos henne. Storasyskon är bra dom! Fick en det där som en födelsedagspresent av henne när jag fyllde år. Mm, mm, för man får ju födelsedagspresenter när man fyller år ;)
Det var som sagt super kul! Vi gick in i spökhuset, väldigt lyckat blev det. Haha, Erike skrek som en lite flicka, det var roligt. Efter fem sekunder inne i spökhuset skrek vi som två små bärfisar som har väldigt ont i magen ;) Efter det tvingade Erike mig att åka Insane. Det är en bergochdalbana där man nästan dör. Haha, nä men stolarna man sitter i snurrar runt när man åker. Hur mycket det snurra beror på hur jämnviktiga man är med dom som sitter på andra sidan. Det sista Erike sa innan jag nästan dog var att vi nog inte skulle snurra så mycket för att vi är nog rätt så jämnviktiga. Yeah, right!! Vi snurrade en hel del kan jag säga. Så mycket att jag började blöda näsblod efteråt ;) Jag hade totalpanik när vi satt där och väntade på att få knäppa oss loss från stolarna och jag visste inte om jag skulle skratta, gråta eller bli arg. Haha, tydligen såg jag väldigt rolig ut där jag satt och funderade på vad jag skulle göra. Kan säga att vi fick oss ett gott skratt sen när vi fick se bilden dom tagit på oss ;)  

Jupp, när fantasin tryter så kan man alltid ta en bild på sina fötter ;)

Tack för en superdag Erike! Det måååste vi göra om snart! ♥

Förebyggande övningar

Lovade ju er att jag skulle skriva ett inlägg om lite övningar som man kan köra. En av dom som bygger om dom små musklerna som håller upp höfterna på hunden är att springa i vatten. Trademil heter maskinen som man brukar träna hundarna i. Men det går självklart att träna hemma när man är ute och badar också. Det är en 'maskin' med ett gåband i som man fyller med vatten och sen får hunden gå/springa. Det här är en bra övning för alla hundar. Det bygger som sagt upp små musklerna och hunden får ett bättre steg.
En annan övning är att gå med hunden i t.ex. blåbärsris. Man sätter på hunden en t.ex. spårsele så att den inte belastar snett. Sen ser man till att hunden går i riset. När man går i t.ex. högt gräs blåbärsris så lyfter hunden atomatiskt på benen vilket gör att den bygger upp muskler.
Simma är också bra att göra! Du sliter inte på benen som när man är ute och springer och så gott som alla muskler jobbar här. Kex älskar att simma, hon tycker det är mycket roligare än att behöva springa fram och tillbaka i vattnet ;)
Föreställ er en bild här. Min dator bråkar med mig och vill inte alls ladda upp nån fin liten bild, haha.

Mina tankar

Nu tyckte jag att det var dags att skriva det här. Förut har jag varit rädd för att skriva det på bloggen, varför vet jag egentligen inte men det har jag i alla fall varit. Men att få skriva det och dela det med andra känns lite som om att jag kan lätta på trycket. Nu på senaste tiden har jag börjat fundera lite. Det är säkert fler än jag som sitter i samma situation som mig. Som kanske precis fått veta eller vetat ett tag. Själv skulle jag tyckt att det varit skönt att få läsa om något sånt här för ett drygt år sen.

Kex har E-höfter och när vi kollade höfterna för ungefär ett år sen var det redan pålagringar på. Då var Kex 18 månader. När jag fick veta hur läget var kändes det som om jag gick i tusen bitar. Vad innebär det här nu då? Kommer jag att bli tvungen att ta bort henne? Kommer hon må bra? Kommer hon kunne leva ett normalt hundliv precis som alla andra hundar? Vad ska jag göra nu? Sånna frågor snurrade runt i mitt huvud då. Veterinären försökte trösta mig med att hon visste flera hundar som haft dåliga höfter men levt ett helt normalt liv i alla fall. Men just då hjälpte inte det. Den bästa drömmen blev plötsligt en mardröm i mina ögon. Det var hemskt.
Det första jag bestämde mig för när jag fick reda på HD-resultatet var att jag ville att Kex skulle få leva precis som vilken annan hund som helst. Vilket hon också gör idag!
Dock tog det ett tag för mig att acceptera att det inte fanns något jag kunde göra åt hennes höfter, mer än att förebygga genom att hålla henne i form och se till att hon fick ett förebyggande foder, och även att acceptera att det inte var mitt fel att hon inte har bra höfter tog ett tag. Det känns fortfarande jobbigt, jag tänker alltid på om det sliter mycket att göra ditt eller datt och jag är alltid rädd för att det snart kommer smälla till och hon blir dålig och det inte går att göra någonting åt. Men nu när jag accepterat allt och det fått sjunka in så inser jag ändå hur tur vi hade i oturen. Jag menar, Kex mår inte dåligt, hon är frisk och har inte ont. Vi tränar som vilka andra ekipage som helst ute på lydnadsplan. Det enda är att jag inte kör agility med henne som jag först tänkt. Men hur mycket gör det egentligen!? Nada! Vi har ju så roligt på lydnadsplanen vi. En vis person sa en gång: "Man behandlar inte en röntgenbild, man behandlar hunden"
I och med allt det här med Kex har jag ju fått reda på en hel del om hur du kan förebygga genom att bygga upp muskler och sånt på olika sätt. Tänkte att jag kan dela med mig av den kunskapen till er. Håll utkik i bloggen nu så kommer det snart trilla in något inlägg om bl.a. förebyggande övningar...

Tredagars i Ransäter!

Äntligen kommer det efterlängtade inlälgget om Ransäter helgen! På fredagen så mötte vi Lotta och Lisa tiiidigt på morgonen och lämnade Kex och Zenta till dom. Eftersom vi skulle på barnvälsignelse den dagen så fick det bli så att Lotta ställde Kex och Ulf (Zentas uppfödare) ställde Zenta. Kex vann sin klass med CK men blev sen oplacerad i bästa tik. Hon ville tydligen inte riktigt visa sig. Men som sagt är man 'mattehund' till 1000 så är man, säger Kex ;)
lördagen så kom Kex efterlängtade matte och kramade om henne, haha. Den dagen vann Kex öppenklassen igen och fick sitt andra CERT, häärligt! Även Ozzy fick ett CERT och lilla Toya fick reserv CERTET, vilken dag det blev!
Sen kom Lotta på idén att vi skulle göra en Ransäter, haha, det var något nytt det! Ska förklara lite för er vad en Ransäter är. Det är när två personer springer in med 4 hundar i en uppfödarklass. På fredagen var dom nämligen fler hundar än människor och det var så en Ransäter blev till ;)
Men det gick ju rätt så bra vi kom 2:a med HP. Fast det kändes konstigt och knasigt att springa runt där inne med två hundar, haha...
Söndagen blev även det en lyckad dag. Även den dagen vann Kex öppenklassen med CK och vi fick springa in igen till bästa tik. Det blev tyvärr inget till CERT, vi fick nöja oss med ett reserv CERT ;)
Även på söndagen gjorde vi en Ransäter. Den dagen såg det njog lite bättre ut tror jag. Hundarna var tröttare än på lördagen och stod faktiskt stilla när vi skulle ställa upp dom.
FOTO: Amanda Karlsson (eller hennes syrra ;))
Men hur gick det för lilla Zenta då?
Jo, hej och hå va det flöt på. 3 CERT + 1 CACIB och 2 res. CACIB samlade hon på sig under helgen. Och på det blev det en BIR placering under söndagen också. Härligt!! Måste säga att jag är liiite avundsjuk att det går så lätt för dom, haha, kanske är det en så ovanlig ras man ska ha som nästa hund? ;) Nä, skämt o sido, grattis till mamma och Zenta!!! Nu ska dom anmäla sig till utställningen här på Eskiltuna BK i september och ta sitt brukscert så har dom ett utställningschampion sen.
Jag fick vara med om något nytt under lördagen och söndagen. Fick nämligen ställa några Picard jag med. Kan säga att det inte var det lättaste, haha. Hade ingen aning om hur jag skulle göra. Dom sa spring snabbt sen så fick jag hund och nummerlapp och så var det bara att springa in i ringen ;)
Efter att jag gjort några misstag och fått se dom andra ställa så tror jag allt att jag lärde mig att ställa dom med. Så nu är jag ännu en erfarenhet rikare ;)

Fjärren

För nån vecka sen innan Kex tog semester och började löpa (jaaaaaaaaaaaa, vi kommer kunna åka på lägret!! Tjohooooo!!!!!!!!!) så fick jag min kära lillasyster att spela in en film när jag och Kex tränar fjärren.
Visst ser det väl lite bättre ut?? Vi kör ju till och med utan plankan nu ;) Jaja, men hon tycker i alla fall att det är kul och det är ju det som är huvudsaken! Som jag brukar säga är det inte kul kan man lika gärna skita it´!

Varmt i bilen, tänk på hunden!

På utställningarna som vi var på i helgen så reagerade jag över en sak. Vad tänker egentligen folk med när det är +30 grader ute och så sätter dom in hundarna i bilen!? Jag kan tänka mig att många vid utställningssammanhang tänker att "Ja, men hunden har det bättre i bilen än här just nu".  Men aj, aj, att sätta in sin hund i bilen är en dödsfälla för den stackarn. Jag tror inte att dom vet hur varmt det egentligen blir och vad som händer med hundarna då. Därför tänkte jag att det kan ju vara bra att dela med mig av min kunskap här på bloggen.
Exempel på hur varmt det blir i bilen:

TID

YTTERTEMP

SKUGGA/SOL

TEMP I BILEN

08.30

14 grader

skugga

19 grader

09.30

18 grader

skugga

38 grader

10.30

20 grader

blandat

47 grader

11.15

20 grader

sol

58 grader

12.00

23 grader

sol

62 grader

13.30

22 grader

sol

85 grader


Det tar mellan 20-50 minuter i 49 graders värme innan hunden får livshotande skador för att den blir så varm. Hundar får lätt värmeslag och tänk då att sitta i en bil där det är t.ex. 58 grader. När det blir så varmt så stiger ju hundens kropptempratur också. Tillslut blir hunden så varm att blodet börjar koka! Tänk att erat blod börjar koka, det måste kännas som om du brinner upp innefrån. Jag kan säga att det är en mycket plågsam död för den stackars lilla hunden!! Att hunden får värmeslag är illa nog det, att kyla ner hunden efter det är inte det lättaste kan jag säga. Mitt råd till er är att inte lämna era hundar i bilen när det är så här varmt ute!! Varm bil/hund=INTE BRA!
Uppdaterar utställningsresultaten så fort pappa har laddat över fotona på datan

RSS 2.0