THE SUN IS SHINING

... och här inne sitter jag ;)

Har försökt gå igenom matten nu på eftermiddagen och märkt att jag faktiskt kan den mesta! Det är bara ett fåtal saker som jag inte riktigt har koll på men som jag ska försöka lista ut så snart jag gjort klart det här.
Idag har jag skriv brist. Eftersom jag inte kan göra något med Kex har jag ingen aning om vad jag ska skriva om, eller hitta på, förutom att plugga men hur kul är det att varken skrive eller läsa om? Tror jag ska ut och springa senare idag när det blivit lite svalare. Har legat på lat sidan nu i två veckor och inte varit ute och sprungit en endaste gång. Eller jag har hållit på att bli förkyld så har rättare sagt inte velat ta risken att bli förkyld, igen, genom att gå ut och springa. Hellre frisk än att springa några kilometer! Men nu känns det som om det börjar gå över, så nu vill jag bara ut och springa en runda. Får se om jag tar Kex med mig. Hon ska ju ha tråkigt, men springa måste hon ju få göra i alla fall!  

DET ÄR SVÅRT ATT LÅTA SIN HUND HA TRÅKIGT!

Ohuj, vad helgen har gått snabbt. Kanske beror på att den varit så sjukt rolig! Igår var det ju utställningen och idag var det blåbärshoppning + kurs på klubben. På klubben körde jag och Kex hela Lyd. 1 plus budföring och framförgående och appell apporteringen. Jag tycker det gick rätt så bra. Det var väldigt varmt idag så koncentrationen var inte på topp. På onsdag är det tävling, usch och fy vad har jag gett mig in på?, så ända fram till onsdag kommer Kex få ha tråkigt. Det kommer bli jääätte svårt för mig att låta henne ha det. Om Kex kommer ha tråkigt kommer jag också det. Om jag inte pluggar är jag med Kex och jag tänker absolut iiiinte sitta och plugga ända fram tills kvällen. Eftermiddagarna efter skolan räcker gott och väl för mig! Problemet den här veckan är att jag inte har några läxor, eller jo vänta ett prov har jag ju, bajskalsong! ;)
Matte algebra och ekvationer, suck. Jaja, då har jag någonting att göra i alla fall...
Blåbärshoppningen gick också bra. Jag hade två starter på 70cm, det var kul!
Nej, nu ska jag gå och lägga mig. Är supertrött...

Men innan jag stänger ner vill jag säga Grattis på morsdag till mammi! Jag har helt klart världens bästa morsa!!


ÖSTERBYBRUK UTSTÄLLNINGEN

Igår gick vi upp tidigt för att åka till Österbybruk på utställning. På vägen dit hade man bara lust att vända och åka tillbaka igen. Det regnade som bara den och regnet var på väg mot utställningen. Men turligt nog medan vi ställde var det uppehåll hela tiden! Det här var den första utställningen som Kex tälldes i unghundsklassen och det gick väl bra kan man väl säga ;)

Kex kritik:
15 month excellent type, coat and condition. Feminin head with very well set ears. Long neck. Excellent shoulders, strong topline. Tail very well carried. Chest well developed for her age. Needs a bit more forchest. Excellent angvlations and sidemovement, a bit narrw behind.
Ukl Kv 1, Kk 1, Ck 1, Btkl 1, Cert 1, Cacib 1 och BIR 1

Kex kom 1:a med Ck (Ck=championkvalité) i unghundsklassen så då gick vi vidare till konkurensen bland tikarna. Där slog Kex ut alla öppentikarna och championstikarna och kammade hem en första plats, med det fick hon även ett cert och ett cacib! Eftersom Kex vann konkurensen skulle hon tävla mot bästa hanen om BIM (BIM= Bäst I Motsatt kön) och BIR (BIR= Bäst I Ras). Här slog Kex ut hanen och tog även här en första placering och fick en fin BIR rosett. När Kex blev BIR var det bara att sitta snällt och vänta tills kl. blivit 15.00 för att sen tävla om BIG (Bäst I Grupp) men där åkte vi ut, haha. Men ändå, vad långt vi kom! Man går in för att ha roligt och det är tydligen det man vinner på, att ha kul :)
För Zentas del gick det inte lika bra. Hon lämnade pälsen hemma och har precis börjat löpa (första löpet) och sen spöregnade det också medan hon var inne i ringen. Men hon fick ju ett Hp i alla fall. 

Zentas kritik:
Mycket bra typ knappt medelstor. Aning lågställd fint huvud och uttryck bra hals och överlinje normala vinklar. Bra kropp för åldern tillräcklig benstomme till storleken. Jämna rörelser önskas stadigare fram. Bra pälsstruktur men ej i bästa pälsen för dagen.  
Junkl Kv 1, Kk1 och Hp 1Och Ida gick barn med hund med Zenta. Vilket gick bra! De kom två och fick en liten fin rosett :)


HEJSAN

Vet att jag lovade lisa ett inlägg om dagen men datorn krånglade lite med bilderna så om inlägget ska ha bilder får ni vänta tills imorgonbitti ;) Kan säga att det gått bra iaf :)


MIN DAG

Idag var det elevens val så jag och Felicia cyklade ut till lilla Ekeby, typ en mil dit!. Vi mockade kollade när de behandlade hästar och red, sen slutade vi halv tolv. Vi åt lunch men Sanna och Ronja innan vi cyklade tillbaka hem. Kom hem runt 13.00, släppte ut Kex och satte mig och kollade på skor med Felicia. Ida kom hem och Felicia och hon cyklade iväg ut till stallet och jag och Kex gick ner till ängen och körde lydnad. Efter det gick vi tillbaka och lämnade apporten och sen gick vi ut igen på en lång prommis på en och en halv timme. Och nu sitter jag framför TV:n och kollar på en film. Mina ben är en aningen trötta efter att ha cyklat nästan 2mil och gått 8-9km, hahaha.

Imorgon ska vi till utställningen i Österbybruk, det ska bli kul att träffa alla igen! Föresten vilka ska dit?
Nej, nu ska jag fortsätta kolla på filmen. Höres!! :)


GLADA NYHETER

OMG!!! Fick syn på typ "nyeheter" och Kristen (spelar Bella i twilight) och Taylor (Jakob) kommer att komma till Stockholm i samband med att Eclips släps på bio!! Bara måste, måste, mååååååste dit då! Haahahah, okej det kommer inte hända! Men va cooooooolt att dom kommer hit! Synd att inte Robert kommer (Edward) :( Hade varit sååå coolt om han också kommit! Men i alla fall, dom två kommer så häftigt!

Nej, nu var det inte det jag skulle berätta. Jag skulle berätta något myyycket roligare! Ida har fått sina valpar! 2 tikar och 3 hanar, alltså fem stycken valpar. Lite häftigt att de föddes inatt. Det sista jag tänkte innan jag somnade var att Ida nog skulle få sina valpar inatt. Hesiodos kennel 

Från en sak till en annan. Idag var det kurs igen. Vi körde spår, även den här gången. Det gick faktiskt bra! Andra benet blev det lite strul men Janne sa att det inte hade synts så det var ju bra. Jag tyckte att hon började flacka lite och ett tag såg det ut som om hon tappat spåret. Sen markerade hon bara snabbt på den andra apporten, hon brukar markera väldigt tydligt och liksom stanna upp och nosen rätt ner i backen. Men efter den apporten kändes det som om hon fick koll på läget igen och tog den andra vikeln fint. Sen så vet jag inte vad som hände där på tredje benet. Hon tog upp spåret fint men sen när hon gått kanske tio meter stannade hon upp och började käka på något? Kasnke bajs? Fast hon stannade bara upp ett litet tag sen gick resten av spåret fin, fint! :)
Den här dagen kan man inte säga annat än att den varit bra!

MÅSTE HA!!

Igår kväll gick jag in och tittade på skopunktens hemsida och då såg jag den här skon!
Måste ha.......

Usch, spanska prov idag, deséame suerte!  Rätt översatt?? Hmm... Aja, hopp in i duschen!

BUFFERT OCH SPANSKAPROV

Tjenixen!

Idag var det buffertdag i skolan! Det var skönt att få jobba med precis vad man ville. Sen hade vi spanskaprov också. Det känns som om det gick bra! Jag vet att jag kommer ha ett fel, men annars känns det som om det gick rätt så bra. Imorgon har vi också spanskaprov, del två typ. Men jag tror inte det kommer bli så svårt. Det provet som vi hade idag var inte det och det var bara ett A4 papper, så ja.
Idag var Kex hemma också. Hon har blivit så duktig! Hon kan vara hemma själv hela tiden nu medan jag är i skolan! Jag och Kex var ute två timmar på eftermiddagen. Först tränade vi lydnad sen gick vi en lång promenad runt önsta. Kex hälsade på fåren. Först var hon lite rädd men sen när de små ungarna kom fram så vågade hon sig fram och nosa. Sen så låg hon där nöjt brevid mig och såg på fåren.
I måndags klippte jag Kex. Jag tycker hon blev ganska fin, förutom det att det känns som om det blev liite för kort. Men det får va nu. Man kan ju inte precis sätta klistra fast håret igen, hahaha!


Bilderna på priserna Ida vann i måndags på agilityn.I den stooora burken fanns massor av tennisbollar!
UNGDOMMARNA MOT GAMLIN... ELLER JA, ER ANDRA

Sitter och ska plugga spanska. Vi har prov både imorgon och på torsdag! Jag har gått in för att det är något som jag ska få suuper bra på och just spanska har jag rätt så lätt för så det är ju positivt!! 

Igår så var det att åka ut till klubben igen för att köra en agility"tävling". Självklart deltog jag och Kex, för skojs skull. Det gick väl inte så bra för oss men Kex och jag hade super kul och det är det som räknas! Eftersom lill Ida är på "BB" så fick Ida låna och köra med Agnetas hund. Teja, Agnetas hund, är suuuper duktig på agility! Kör i klass tre tror jag. Så hon och Ida var super duktiga och vann faktisk hela "tävlingen" med noll fel och tiden 24sek någonting. Referenstiden var 60sek. Hon vann en pokal och en stoooor burk med tennis bollar! Då blev Kex och Zenta glada, och Teja som också fick en boll eftersom hon varit så duktig! 
Det var ju maskerad agility som vi körde och Mini vann utklädnadspriset! Sen var det lite andra priser som också delades ut och Lena vann det-tappraste-försöket-priset och Anna med Molly vann bäst samarbete, sen vann ju Ida alltihopa ockås då.
Tävlingen var ju egentligen så att det var ungdommarna som tävlade mot gamli... eller jag menar de andra. Och gissa vad, vi vann! ;)
Det ska bli kul nästa år när jag och Kex kommer och tar alla med storm! Då blir det inga rejs till närmaste tunnel eller lek med nummer konerna. Mahahhaha, here we come...

Nej, nu måste jag faktiskt plugga... yeeey vad kul!


Tänke visa en bild på priserna men hittar inte min kamera. Vad har den tagit vägen nu då....

SHETTISFÄLTTÄVLAN & EN STOLT MATTE

Idag gick hela famlijen upp kl. 05.00. Det var faktiskt inte så jobbigt att gå upp så tidigt men det kändes att jag inte fått sova ut ordentligt. Kl. 06.00 kom vi till stallet för att hjälpa till med hästarna. Sen bar det av till Baståsen. Ida hade startnr. 40. Det tog 12 ekipage per timme på dressyren, men jag tycker att det rullade på bra och det gick lite fortare än som sas att det skulle. Det var fler än bara Ida som deltog från Lundy så man hade hela tiden någon att titta på. Sen var ju Kex med, såklart ;) Så jag tränade lite lydnad med henne. Jag blev imponerad av henne! Hon klarade att hålla koncentrationen på mig fast än det låg hästskit på marken, hästar och hundar som gick omkring henne och allt folk som gick runt. Trots detta klarade hon att hålla kontakten och lyssnade på mig! Vi tränade inte så mycket men jag tror att det gav en hel del!!
Zenta var också duktig! Jätte bra träning för henne. Ibörjan av dagen låg gick och runt och gnällde lite men ju längre tid som gick slappnade hon av mer och mer. 
Hur som helst efter att Ida ridit dressyren blev det hoppning direkt. Vilket Ida gjorde bra, precis som dressyren. Efter hoppningen kommer ju terrängen. Den tycker jag att Ida gjorde bäst av allt! Alla som var med var verkligen superduktiga. Jag vet bara två stycken som ramlade av. En liten stackare ramlade av i vattnet.
Det var jätte varmt idag och mina axlar är helt röda och man kan väl säga att man ser att jag haft linne på mig ;)

Lite bilder från dagen.


Söta Emelie väntar på att dagen ska börja, korsning minishettis fjording


Även Prillan (Promille) tycker att det är gott at vänta, haha!


Ida och Promille inne på dressyrbanan


Och så hoppningen

Sen kom ju terrängen men där sprang jag med några som red banan, så där kunde jag tyvärr inte ta några kort.
Ha en bra kväll alla!! :)


EN TYPISK JENNY

Heej! Den här dagen har gått förvånansvärt snabbt. Men dagen började verkligen inte bra! Jag gjorde en typisk-jenny-grej. Cyklade till skolan tillsammans med Cajsa. Innan jag cyklade iväg la jag ner nycklarna i väskan, vilket jag kom ihåg när jag kom till skolan. När vi kom fram till skolan och skulle låsa cyklarna hittar jag inte nycklarna! Jag letar igenom hela väskan där jag vet att jag la dom men hittar dom inte! Jag tror då att jag tappat nycklarna på väg till skolan medan jag cyklade. Så jag damp cyklade tillbaka hem men hittade dom inte på vägen hem heller. Pappa var hemma så jag sprang in och ropade på pappa att han fick skjusa mig tillbaka till skolan. När jag ropat skakar jag på väskan, kollar igenom väskan igen och ser att nycklarna faktiskt ligger i väskan!!! En tyyyyyyyypisk Jenny, hahaha, eller vad säger ni?
Eftermiddagen har tillbringats med Kex. Först stack vi till rosenfors där hon fick simma lite. Sen blev det en timmes prommis och efter det blev det kam och bad dags för hennes del. Vad tid det tog. Hon hade rätt så många små tovor, särskilt vid halsen där fästinghalsbandet sitter. Men det gick det med, jag gav inte upp!
Nej, nu ska jag fortsätta på min nya design,som jag snart ger upp, ett tag och sen gå och lägga mig. Ska upp kl. 05.00 imorgon, gush!
En bad glad Kex


Zenta älskar vatten men har inte riktigt kommit på det här med att simma än ;)


Saknar lilla Ida och tjockismagen :(

DET HÄR MED HJÄLM...

Japp, nu har ju "cykeltiden" dragit igång. Och man ser fler och fler som cyklar utan hjälm. Det är en sak som jag inte förstår, varför riskera livet för att vara "cool" och cykla utan hjäml!?? Någon som kan svara på den frågan? Man hör dom som säger: "Ja, men jag cyklar ju försiktigt! Så jag kan cykla utan hjälm" Men tänk dom som inte cyklar, kör moppe el. bil försiktigt. Så även om det gått bra hittills, så en dag händer det. Då ligger man där. Jag cyklar med hjälm. Även fast ibland när alla andra cyklar utan så har man kanske inte lust att ha på den men det har jag i alla fall. Jag tänker så här: Varför riskera livet för att förska vara "tuff/cool"?? Jag tänker ha hjälm på mig, hellre ha hjälm än att få skallen krossad! Är det ingen som håller med mig där? Hur många som läser bloggen cyklar igentligen med hjälm?

Detta är sååå irriterande........

NÄ MEN TJENA ;)

Hej bloggen!
Nu var det vääääldigt lång tid sen det hände något här! Det känns som om det inte finns något att skriva om fast än det har hänt jätte mycket. Ida åkte hem till Lotta i måndags, Kex har börjat ääälska att simma och jag och Kex har sprungit, lekt och kört lydnad + agility. Ganska mycket har hänt men det känns som om det inte var något att skriva om?? Hur som haver så håller jag på med en ny design till bloggen. Men nu har jag fastnat och inget blir som jag vill så jag ger snart upp :/ hahah. Tänkte fråga Lovisa om du ville hjälpa mig?? Snälla? :D <33
Nej, nu ska jag gå ner och titta på TV innan mammsen kommer hem och jag och Kex ska iväg till klubben.
Föresten, lovar er bättre uppdatering!

Två veckor kvar till tävlingen idag, två veckor kvar till tävlingen idag..... *host*

KURS :)

Idag var det kurs igen! :) Den här gången körde vi spår. Jag är nöjd!
Efter att jag la förra spåret, vilket var ett näringsspår, har hon börjat sakta ner på farten och blivit noggrannare. Det är fortfarande inte helt bra men det har blivit en stoor förbättring sen förra veckan i alla fall! Det var ett apell spår. 100m - 100m - och 100m. Med en pinne på i varje "ben". Efter första vinkeln vet jag inte vad som hände. Hon tappade spåret och missade en pinne. Men sen tog hon spåret igen innan andra vinkeln kom vilken hon också tog bra! Så kom vi till slutapporten vilken hon markerade bra tycker jag :) 
Vi var bara tre stycken idag på kursen så vi slutade nästan 30 minuter tidigare. Men snälla Leif åkte tillbaka med mig till klubben och väntade med mig där. Stoort tack till dig!! Medan vi väntade tog vi fram en tävlingsbok och pratade igenom alla momenten. Och han trodde att det kommer gå bra för oss i tävlingen och att vi till och med kan kamma ihop så många poäng så att vi får ett 1 pris. Alltså så att vi får flytta upp till klass 2. Och det skulle ju vara kul! Bara det att Kex är lååångt ifrån redo för klass två än, men i alla fall!! Sånt är alltid så roligt att höra :D 
Ha en bra kväll nu!

"Jag kommer matte!"

XOXO, hahah nej. Gillar inte när man skriver så. Har ingen aning om varför? Hahaha

MEN ÅÅÅHHHH!!!!!! ;(

Åhhh, varför går det inte att ladda upp bilder?? Såååååå irriterande!!


TREKLUBBARS & UNGDOMS-SM

Heeey!
Tänkte berätta lite om träningen igår.
Igår blev det lydnad vi körde, inte spår som jag trodde. Det gick inte så jätte bra igår precis...
Det var skotträning på klubben igår och medans dom sköt skulle vi leka med hundarna. Kex var intresserad av att leka tills dom sköt andra skottet. Då blev hon lite orolig och låg. Hon hade inte lust att leka, bara vara stilla och titta?? Leif sa att han inte tyckte det syntes att hon blev låg och att jag skulle bara fortsätta som jag gjort. Men jag märkte ju förändringen på Kex. Sen tror jag också att hundarnas oro smittade av sig på varandra. Det var ingen som var så där livrädd så att de ville ta till flykt, alla förutom Charlie blev bara låga. Så fortsatte också träningen. Charlie var den som kom igång först igen. Sen efter ett tag blev även Chilli sitt vanliga jag. Men Kex var fortfarande låg och ville inte vara med, det var inte direkt så att hon var rädd. Det var mer att hon blev låg och tyckte det var lite obehagligt. Men sen fick Chilli fart på henne också och hon blev som vanligt igen. När hon var så där låg blev läggandet söligt och hon sackade efter i linförigheten. Inte alls likt Kex! Linförigheten är ju hennes starka sida, men det var inte heller kul just då. Jaja, huvudsaken är att det gick över i slutet!
Innan jag gick in till de andra som gått för att fika körde jag lite agility med Kex. Hon är så otroligt rolig att köra med! Hon fattar på noll sekunder vad hon ska göra och tycker det är skitkul! Och när jag ser att hon har den där alldeles speciella glädjen blir man så sjukt glad själv!! Går inte att beskriva känslan.

Igår skrev jag också upp mig på listan för att vara med i treklubbarstävlingen i Lk 1. Fler i våran grupp ska vara med, eller de flesta i det laget kommer från våran lilla grupp. Kul! Har man någon att prata med ;)
Sen var det ungdomsgrupp igår som jag inte kunde vara med på. Men jag gick i alla fall upp och hälsade på! Och då frågade Malin om inte vi kunde vara med I Ungdoms-SM. Hon skulle ställa upp i lydnaden och juniorhandlingen sa hon. Och Elin ska vara med i agilityn. Så jag tänkte varför inte? Så nu har ska vi vara med har jag bestämt! Så nu alla mellan 7-25 år, var med ni också!! :)

Nej, usch. Nu måste jag gå till mitt utvecklingssamtal....


LÅNGPROMENAD I SOLEN

Kex och min promenad i bilder


På väg till Rosenfors för att Kex ska få ta sig ett dopp.


Väääldigt strömt kan man säga, ne, här ska vi inte bada.


"Oj, vågar jag klättra högre??"
Här hade vi kommit till en lekpark där Kex fick "leka" lite ;)
"Yeeey, jag kom upp!!"


Och så ska vi ner också, men då tog vi rutschkanan


Promenaden avslutades på ängen där hon la sig och solade i gräset.


Nu en timmes väntan, sen spårkurs!!!!!! :D


NU VAR DET KLIPPT :(

Idag har det inte varit någon bra dag. Den började med att jag vaknade av att Zenta hoppade som en idiot upp i min säng och landade på min mage. Ja, då vaknade jag ju i alla fall. Sista lektionen idag var matte och jag dampade sönder på matteboken. Kex var hemma idag, positivt!!! Skyndade mig ut med Ida och Kex, i regnet. Sen tog jag fram saxen och klippte Kex som inte alls hade lust att stå stilla idag. Men jag gav inte upp och ja, det blev väl som det blev...
När jag klippt klart var det min tur att klippas. Jag skulle ta 5cm på längden men den dumma frissan tog hela 10cm!! Så, hej korta frissan. Du är INTE välkommen! Hahaha, nej usch och blää. Slut med allt klagande.
Kom nyss in med Kex efter att ha lagt spår, busat och kört lite lydnad. Spåret gick bra! Hade fler apporter i idag och försökta sakta ner farten. Vilket fungerade! Hon tog alla vinklar super, det var fyra vinklar, och hon spårade hela tiden. Förutom ungefär tio meter och då lyckades hon missa en pinne. Men alla andra sju tog hon.

Så såg spåret ut ungefär :)
Lydnaden gick också bra! Vi tränade på ställande läggande och stanna. Hon har blivit jätte bra på ställande och läggande! Just det, skulle ju köra apport nu när jag kom hem. Aja, får bli imorgon. *host* måååste ta tag i det momentet igen! Det är ju bara tre veckor kvar till tävlingen.
Orkar inte kolla stavningen, hahaha. Ni får stå ut med några fel här och var.
Sov sött, nu ska jag försöka vänja mig vid mitt alldeles för korta hår.... ;)


3 VECKOR KVAR

Dålig uppdatering på sista tiden. Det känns som om det inte har hänt någonting fast ändå sa har jag fullt upp hela dagarna. Men nu ska jag försöka skriva lite om veckan som gått.

Jag och Kex har för det mesta tränat lydnad. Det är bara tre veckor kvar nu och jag börjar bli nervös. Det ända som finns kvar att träna på nu är inkallning och apportering. Den lilla rackaren har fått för sig att hon kan lägga sig ner när jag går iväg på inkallningen. 'Så jobbigt att sitta upp', verkar hon tänka sen lägger hon sig. Apporteringen går faktiskt ganska bra nu. Det är inte precis ett moment som vi har tränat så mycket på. Men nu när vi börjat med det kommer det gå fort ska ni se. Sen är det en sak som jag måste träna på. Rikta huvudet uppåt mer!! Jag måste lite på Kex. Det gör jag redan och jag vet att hon kommer göra likadant i alla fall fasten jag kollar upp. Fast än jag vet det så kan jag inte göra det, det måååste jag öva på.
Hahaha föresten vet ni vad jag kom på i fredags, alla andra har säkert kommit på det tidigare men i alla fall. Jag är verkligen beroende av min hund! Felicia hade lektion för mig och Ida i fredags och Kex följde självklart med till stallet. Sen när Felicia skulle ta Kex och gå iväg med Kex till paddocken, medan jag satt upp och så, fick jag panik! Så länge jag såg dom var det okej, men när dom försvann bakom kurvan fick jag panik och skyndade mig rida ifatt dom. Och då var det ändå Felicia som gick iväg med henne. Haahaha, jag vet måste vara hel knäpp!?
Och igår fick Kex ha en tråkdag. Vilket blev en väldigt lång dag för mig också!! Hahaha, ja helt totalt beroende!

Ida och Zenta mår också bra! Idas mage är så stor nu så att den släpar i backen när hon sitter ner, haha lite gulligt! (kort kommer) Zenta den busan är en riktigt rolig typ ibland. Igår kväll fick hon för sig att hon skulle bada, men hon fick inte riktigt plats i vattenskålen kan man väl säga. Så hela golvet nere i 'groventren' var blött. är pappa gick ner för att kolla efter vad det var som lät så mycket var det mycket riktigt Zenta som badade. Hon visste att hon hade gjort fel så när pappa öppnade dörren kutade hon upp och hoppade upp i mammas knä, hahah!

Nu måste jag börja klä på mig, mamma, pappa och Zenta ska till Sundbyholm där, kursen hålls idag, och självklart hänger jag och Kex på!! Innan jag stänger ner datorn så vill jag säga GRATTIS, GRATTIS, GRATTIS till stora syster som fyllde år här i veckan!!! GRATTIS och pöss på dig. Hoppas du fick en jätte bra dag :)


MVG TILL MIN SUPER KEX

Idag var det ett mycket lyckat lydnadspass med Kex!! Lite små fel och så men det kommer nog ordna sig snart. Hon gjorde ett perfekt läggande under gång och sen fick vi till ett perfekt ställande också. Linförigheten är det inget snack om, super! Hopp över hindret gick bra andra gången, vi tränade i en paddock efter att jag haft lektion för Felicia, Ida och hennes kompis, då hade hon nosat på hästskiten som låg bakom mig. Sen kommer vi till inkallningen. Hon har kommit tillbaka till det där med att inte stanna, eller jo det gör hon ju. Men hon lägger sig ibland när man vänder ryggen till och om hon inte lägger sig ställer hon sig. Så där har vi ett problem. Men det håller vi på att lösa, vi får börja om från början. Sen körde vi platsliggingen också som det sista vi gjorde. Hon reste sig upp en gång sen låg hon där i tre minuter utan problem :)
MVG till super Kex, jag är skit nöjd med henne idag!!

LK 1 MOMENTEN TIPS, DEL 2

Moment 5: Inkallande. Föraren lämnar hunden sittande och går ungefär 15 meter bort från hunden. På tävlingsledarens order kallar föraren in hunden. Maxpoäng 30

Har inget speciellt tips här men kan berätta hur jag gjort när jag lärde in det.
I det här momentet hade Kex svårt för att stanna kvar. Hon ville vääääldigt gärna följa efter mig. Så jag gjorde så att jag började med att gå bara någon meter från henne. Räknade till fem och sen gick jag tillbaka, utan att kalla in, och beröm. Vart efter ökade jag avståndet och kallade bara in ibland. Hade också medhjälpare ibland som höll i kopplet medan jag gick iväg så att hon inte kom någon stans.  

Efter inkallning har vi ställande. Här gör man likadant som med läggandet bara att hunden ska stå istället för att lägga sig ner. Maxpoäng 30

I det här momentet är det många hundar som tar något steg till innan de stannar upp. Genom att få bort det kan man kasta en leksak bakåt precis när man säger stå. Då får man att de stannar snabbt istället för att ta ett, två eller fyra steg till.

Apportering. Hunden ska sitta i utgångställning, föraren håller en apportbock framför hundens nos. På order av tävlingsledaren ska föraren kommendera hunden att ta aopprten. Hunden ska sen hålla i apporten i ca. 5 sek. Föraren säger 'loss' till hunden från order av tävlingsledaren. Maxpoäng 10

Svårt moment tycker jag. Men ett bra tips jag fick är att när dom vill börja släppa apporten säger man snabbt 'fot' och går en liten bit så att det händer något. De får inte släppa apporten. Och bara ge godis när de släpper apporten i handen på dig, fungerar bra att klicka in.

Hopp över hinder. Föraren lämnar hunden på ena sidan av hindret och går själv och ställer sig på andra sidan. På tävlingsledarens order kallar föraren in hunden som hoppar över hindret och intar utgångställning. Maxpoäng 20

Jag har inte övat in just som momentet är. Jag övade in 'hopp sitt hopp' istället, det var det vi körde på våran kurs. Men tänk på en sak att medans du tränar, hoppa åt ett håll så att hunden inte får hoppa tillbaka igen. Utan gå runt hindret och börja om.

Jaha, det var alla momenten. Vad tyckte ni om detta??? Hoppas nu ni fått lite nya idéer :)
Tjingeling


LK 1 MOMENTEN TIPS

Platsliggande är det första momentet i lydnadklass 1. Här ska hunden ligga kvar på ett och samma ställe, tillsammans med andra hundar som ligger med ungefär 5m mellanrum. Hundarna ska ligga stilla i 2min 20 meter från föraren. Maxpoäng 30.
 
Det här momentet övade jag in genom att lägga en leksak bakom Kex. Kex är väldigt 'mattig' av sig så hon ville gärna resa sig upp och komma till mig. Men genom att jag la en leksak bakom henne ville hon till den istället för till mig. När man kör så här är det bra om hunden kan kommandot 'varsågod'. Då kan man säga varsågod när hunden får springa och ta leksaken. Men man får akta sig så att man inte säger varsågod varje gång du kör plats, utan så att man också går tillbaka till hunden och slutför hela momentet innan hunden får ett varsågod, man kan köra varannan gång. Efter ett tag lägger du leksaken längre och längre bort från hunden tills du tar bort den. Börja med att låta hunden ligga kort tid och utöka den sedan, lika så med hur långt ifrån man går från hunden. När jag gjorde så här fick jag kontakt med Kex men suget bakåt. Detta knep kör jag fortfarande med ibland.

Tandvisning är det andra momentet. Hunden ska vara kopplad och utan besvär låta domaren titta på hundens tänder. Maxpoäng 10.

Ända sedan Kex var liten har så många som möjligt fått titta henne i munnen. På så sätt låter hon vem som helst kolla henne i munnen utan problem. Så låt så många som möjligt kolla hundarna i munnen är mitt tips.

Moment nr. 3 linförighet. Hunden ska gå brevid förarens vänstra sida med huvudet eller bogen vid förarens knä. Kopplet ska vara slappt. Maxpoäng 40.

Här gäller det att ha kontakt med sin hund och göra så att hunden vill gå framåt och inte sacka efter. Man kan ha godis i munnen som man droppar ner till hunden, då får man så att den kollar upp och väntar på att godiset ska komma, men så har inte jag kört. Jag har kört med leksak och godis. Så fort Kex kollade på mig kastade jag iväg en boll eller så fick hon godis. Då fick jag framåt drivningen med bollen och kontakten med både godis och boll. Sen ökade jag tiden som hon kollade på mig tills hon fick bollen. Gå inte så långt ibörjan och gör inte för svåra grejer som inte hunden klarar av, det gjorde jag lite fel förut.

4:de momentet är läggande. Hunden ska här lägga sig ner under gång på förarens kommando. Föraren går 10m från hunden på tävlingsledarens kommando gör föraren helt om halt och sen på domarens kommando går föraren tillbaka till hunden. Maxpoäng 20.

När jag lärt in det här momentet började jag med att stanna och säga ligg och hjälpa henne ner genom handtecken och röst. Belöningen blev godis mellan frambenen. Vart eftersom hon började förstå började jag gå långsammare, istället för att stanna, medans jag hjälpte henne med att lägga sig. Ju mer hon förstod av vad hon skulle göra har jag blivit snålare med att hjälpa henne med tecken. När hon kunde lägga sig på kommando nästan utan tecken började jag gå i nästan det tempot som jag gick i innan läggandet. Varannan gång fick hon godis mellan frambenen innan jag gick iväg och varannan gång när jag kom tillbaka. Nu har ni fått hälften av lydnads 1:an. Nu får ni vänta tills imorgon på resten. Ha en bra kväll, nu ska jag bänka mig framför TV:n :)


TIPS

De som orkade läsa all text i förra inlägget såg att jag skrev att jag hade fått så många tips på lydnad som var bra. Så jag tänkte att jag kunde dela med mig av några av mina egna idéer som jag kört med Kex som fungerat super och tipsen jag fått. Så nu undrar jag om det är något speciellt som ni skulle vilja att jag tipsade om?? :)


RSS 2.0